Bahan-Bahan:
Bahan:
600 gm mee atau bihun [rendamkan sehingga lembut]
200 gm isi ayam [potong nipis dan kecil]
100 gm sotong [potong kecil]
100 gm udang [bersihkan]
200 gm kubis [racik halus]
100 gm carrot [racik halus]
100 gm taugeh [bersihkan]
100 gm daun kucai [potong pendek]
1 s/b lada hitam[tumbuk]
4 ulas bawang putih [tumbuk]
3 s/b minyak masak
2 s/b besar kicap cair
1/2 cawan air
Hiasan
2 biji cili merah [racik halus]
2 keping tahu goreng [potong kecil]
3 batang daun saderi ]
3 batang daun bawang ] racikkan
3 biji telur [ buatkan dadar dan potong kecil]
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam, sotong dan udang dan Kacau rata.
3. Bila sudah masak, masukkan bihun, air dan kicap. Gaulkan rata dan biarkan masak.
4. Masukkan sayuran yg dipotong. Gaulkan rata. Rasakan masinnya.
5. Bila telah sayur telah layu dan masak boleh diangkat dan hidangkan dalam pinggan besar.
6. Hiaskan dengan bahan hiasan yg telah disediakan.
Mee Jawa
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
230 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
2 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.
Macaroni Goreng
Bahan A:
1 cawan daging cincang Ramly tu atau ayam cincang
1 tin cendawan butang.. hiris /potong 2
1 biji cili hijau benggala/capsicum [potong dadu]
1 biji cili merah caksicum [potong dadu]
1 batang carrot [potong dadu]
2 biji tomato [potong dadu]
3 sudu tomato sos
garam
Bahan tumis;
1 labu bawang besar...........potong dadu
2 ulas bawang putih............potong dadu
cili mesin...kalau nak pedas
2 sudu minyak masak
Cara memasak
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis.Biarkan wangi dan garing.
2. Masukkan bahan A dan makaroni dan gaul rata.
3. Rasa garam dan hidangkan.
4. Hiaskan dengan hirisan daun pasli...jika suka
Mee Bandung
500 gm mee kuning (dicelur)
1 kg mee kuning ...]
1/2 kg taugeh..........]dicelur skit
4 keping Tauhu....digoreng dan dihiriskan nipis
1 pokok Daun bawang & daun sup....hiris halus
3 biji Cili merah ...........hiris nips
3 biji Limau kasturi/limau nipis.....potong kecil
Bawang goreng.... secukupnya
Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake...potong nipis
2 sudu besar cili mesin
3 sudu rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2 batang serai
1 inci halia.................]
1/2 inci lengkuas........]
5 ulas bawang kecil.....]dimesinkan
2 ulas bawang putih....]
Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
BAKSO
Bahan-bahannya:
500 gm tulang lembu
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak
Bahan-bahan tumbuk:
1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
Cara-cara memasaknya:
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tepung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.
MEE HONGKONG
Bahan-bahan:
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
100 gm udang basah buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn2
sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ] 1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak
Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
MEE GORENG MAMAK
Bahan-bahannya:
500 gm mee kuning
100 gm daging
100 gm fish cake hiris nipis
100 gm fish ball
4 keping kueh cucur udang
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi ----potong kecil
3 sudu cili mesin.....nak pedas bubuhlah lebih1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar ---cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau -------hiris nipis
Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan pula fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
3.Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
4. Masukkan taugeh dan sawi.
5. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
6. Masakkan mee agak kering.
7. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan dengan hirisan cili hijau.
MEE KANTONIS
600 gm mee kuning/putih (lebar)
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
250 gm ayam (dihiris)
150 gm fish cake
30 gm bawang putih (dicincang)
200 gm sawi
100 gm carrot[hiris nipis]
100 gm bunga kobis [potong kecil]
1 s/b lada putih/sulah
1 s/b tepung jagung
2 sudu besar minyak
1 cawan air rebusan ayam
garam
Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan masukkan mee dalammnya. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah dan garam.
4. Masukkan sayuran dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
6. Angkat kuah dan curahkan atas mee dalam pinggan.
7. Hidangkan panas2 bersama bawang goreng.
MEE CALONG
Bahan-bahan:1 rangka ayam {potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
1 kiub ayam [maggi atau knor]
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam
Bahan Sos:
Kicap Pedas
15 biji cili api ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih]
2 s/b kicap cair
Bahan Calong:
2 ekor ikan selayang [ambil isi saja]
1 s/k lada hitam tumbuk
sedikit tepung jagung
sedikit garam
Cara-cara memasaknya:
1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Bulat2 bentuk kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendidih.
5. Apabila mendidih asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan calong.
6. Masukkan kiub ayam dan carrot dan biarkan mendidih perlahan2.
7. Masukkan sawi/kailan.
8. Bila mendidih tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
9. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
10. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.
Perasan tak..kebanyakkan bahan utama dalam mee ni adalah udang,sebab udang mempunyai kemanisan yang asli sesuai untuk mee,dan kalau Lynn masak mee,udang kering adalah salah satu daripada content yang wajib dalam bahan tumbuk,bersama bawang merah dan putih..klu ditumis..baunya pasti akan buat kita 2-3 kita bersin..WOW!!..actually mmg byk lagi mee ni..ni yg smpat la..
0 comments:
Post a Comment