Wednesday, June 17, 2009

RESEPI AYAM MASAK LEMON

AYAM MASAK LEMON
Bahan-Bahan:
Ayam
Perapan:perahan lemon,garam,lada sula,garam,perasa selama 15 minit
Golekkan ke dalam telur yang telah dpukul terlebih dahulu
Sadurkan dengan tepung gandum atau tepung jagung
Goreng menggunakan minyak yang banyak sesuai untuk deep fry
Kalau malas nak buat preparation ni boleh la gunakan ayam crispy je..terpulang nak bahagian mana..sama ada pedas atau tidak..
Tip:Pastikan ayam goreng tu diletak di atas tisu utk menyerap minyak,ketepikan
Bahan Sos:
Bawang Besar
Bawang putih yang dichop halus
Perahan lemon,jgn byk sgt nanti pahit,
Sedikit cordial lemon atau sos plum
Garam,Gula dan Perasa
Hiasan:
Hirisan Lemon
Cara Menyediakannya:
Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau,masukkan sos plum atau cordial dan sedikit perahan lemon,masukkan gula,garam dan perasa.Sedikit air,terpulang sama ada ingin pekat atau cair,sedikit nenas untuk membangkitkan rasa manis.Kemudian tuang sos ini ke atas ayam yang digoreng.Susunlah hirisan lemon.Tidak digalakkan untuk masak lemon bersama dalam sos..nanti rasa sos akan jadi pahit..

2 comments:

Fleur Vinca said...

salam... tumpang tanya.. sy bminat nk buat resipi ni tp mana ya blh dptkn sos plum tu? dan dijual dlm bentuk yg mcm mn ye..tk..

Miss Ailynn & Miss Nora said...

wsalam..untuk ayam masak lemon..gunakan sos plum..byk dijual di pasaraya..boleh gunakan lemon tp ayam akan rasa sedikit pahit..sos plum ni akan mengantikan rasa masam manis pada ayam tersebut.

Post a Comment