Thursday, February 26, 2009

How To Cook 'Nasi'

Kali ni Lynn nak ajar plak pelbagai jenis masakan yang bahan utamanya..beras..dan bila di masak jadi nasi la..check it out..tidak termasuk nasi goreng..coz utk nasi goreng coming soon..

NASI TOMATO
Bahan-Bahan:

5 cawan beras - cuci dan toskan
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2s/b majerin /minyak sapi
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang

Cara Memasaknya ialah:

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan merjerin hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Boleh dihidangkan bersama lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..
Meletop yeah!!

NASI HUJAN PANAS

Bahan-bahan:

4 cawan beras basmathi [basuh dan toskan]

5 cawan air1/2 cawan susu cair

3 biji tomato buah [cincangkan]

1 batang serai [ketukkan]

2 helai daun pandan [simpulkan]

1 kiub ayam

1 s/k garam

pewarna hijau merah dan kuning

1 sudu besar minyak sapi

2 sudu besar majerin


Bahan tumis:

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

2 kuntum bunga lawang

1 inci kulit kayu manis

1 inci halia-tumbuk

3 ulas bawang merah -tumbuk

1 ulas bawang putih -tumbuk

Bahan hiasan:

bawang goreng

daun bawang [mayang]


Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.

2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.

3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendidih.

4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.

5. Masakkan saperti nasi biasa.

6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.

7. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.

8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.

Setiap tahun,my mum misti akan masak ni untuk 'HARI RAYA AIDILFITRI'..teringin nak makan datanglah rumah

NASI KERABU



Bahan-bahan:


Nasi putih/nasi warna biru.masak ngan bunga warna purple [org kelantan yg bagi bunga ni..masak macam nasi lemak tapi bubuh bunga purple ni, serai ketuk, bawang merah [hiris] dan garam

Bahan untuk Sambal Ikan :

3 ekor ikan kembung - dipanggang dan ambil isinya

1/4 kelapa parut - dijadikan kerisik

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 sm halia

2 batang serai

1 sudu teh lada hitam

1 sudu teh gula

1 sudu teh garam

Cara memasak Sambal Ikan :

Gaul isi ikan panggang, kerisik, bawang merah, bawang putih, serai dan halia. Masukkan gula, lada hitam dan garam. Gaul dan kisar sehingga campuran itu lumat

Bahan untuk kuah :

4 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

20 gm belacan

10 tangkai cili kering

2 sm halia

2 cawan santan cair

1 batang serai

2 sudu teh gula

1 sudu teh garam

Cara memasak kuahnya:

Masak santan sehingga mendidih. Masukkan ramuan yang dikisar, serai, garam dan gula. Kacau hingga sebati. Biarkan ia mendidih. Masukkan santan cair dan kacau. Perlahankan api.Biarkan sehingga beberapa minit dan kemudian padamkan api apabila kuah pekat.


Bahan-bahan Solok lada:
Beberapa biji cili hijau (sebaiknya warna hijau keputihan tu) dibelah dua memanjang..buangkan bijinya

Isi ikan....ikan kembung/tenggiri...anggaran

1 cawankelapa muda (parut) ...1 cawan

3 ulas bawang merah...mayang

1 biji telur

garam

Cara-cara memasaknya:

1. Semua bahan ni digaul dan masukkan dalam cili hijau tu.

2. Kukuskan cili ni selama 15 minit.

3. Hidangkan bersama nasi kerabu...

Bahan untuk ulam :

1/2 biji timun - dipotong halus

1/4 biji kobis bulat - dipotong halus

20 gm belacan

1 ikat daun kesom - dihiris halus

2 batang serai - dihiris halus

2 kuntum bunga kantan - dimayang

5 batang kacang panjang - dipotong halus

50 gm taugeh

2 sudu besar budu

2 sudu kecil lada sulah

Gaulkan semua ulam-ulaman. Kemudian boleh hidangkan bersama nasi, sambal ikan, kuah dan budu untuk dimakan.Sediakan juga keropok keping yg telah digoreng...atau telur masin atau ikan goreng atau daging goreng..

p/s:tidak dianfikan penyediaannya mmg rumit,tapi mak oi..sedap giler.. yang ni plak..my antie paling terror.wpun masakan ni berasal dari Kelantan..but yang penting air tangan yang memasak tu..


NASI DAGANG


Bahan-bahan :

3 cawan beras

1 cawan beras pulut sedikit halba

2 cawan santan pekat garam secukup rasa

3 helai daun pandan

Bhn utk Di Mayang

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

4 cm halia

Cara-cara membuatnya

1.Beras dan pulut disatukan dan dibersihkan. Rendam semalaman.

2.Ambil periuk pengukus dan belah dua atau tiga daun pandan kemudian aturkan silang menyilang atas periuk pengukus. Tujuannya bagi mengelakkan beras daripada banyak jatuh kedalam lubang pengukus dan baunya yang sedap. Kukus hingga masak.

3.Apabila sudah masak masukkan pulut kedalam mangkuk besar. Gaul dengan santan yang telah dibubuh garam, bahan-bahan yang sudah dimayangserta halba sehingga samarata.

4.Kukuskan sekali lagi sehingga nasi tanak.

5.Angkat nasi dagang sudah dimasak dan hidangkanbersama gulai nasi dagang dan acar.

Gulai ikan tongkol untuk nasi dagang...

1 ekor ikan tongkol/tenggiri...] 6 kepng asam keping............] potong...bersih dan rebuskan,garam secukupnya................],3 s/b rempah kari ikan,2 s/b cili mesin.4 ulas bawang kecil....tumbuk halus.Lengkuas...tumbuk kasar.2 cawan santan pekat.1 s/b gula merah.1 s/b kerisikair asam jawa secukupnya.minyak untuk tumis cili api dan belimbing buluh

Cara memasak:

1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah kari yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing

2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendidih.

3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.

4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.


Acar:

Timun

Lobak Merah (Carrot)

Cili merah & Hijau

Bawang Besar

Cuka gula dan garam

Air kapur

Cara-cara menyediakannya:

1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang mancis.

2. Lobah merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.

3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.

4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.

5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.

6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.

7. Hidangkan bersama nasi dagang.

NASI MINYAK


Bahan -bahan:

1 kg beras bathmati

5 ulas bawang merah ]3 ulas bawang putih ]-dihiris3 cm halia ]2 helai daun pandan..koyak & simpulkan

3 tangkai daun kari

5 gm kulit kayu manis

3 gm bunga lawang

3 gm cengkih

3 gm pelaga

1/2 cawan susu cair

2 biji tomato..cincang kecil

1 liter air

2 s/b minyak sapi

bawang goreng

kismis

bawang-dihiris halus

Cara Membuat

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker.

2. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis sehingga naik bau.

3. Masukkan susu, daun kari, daun pandan dan air secukupnya.

4. Masukkan beras & tomato dan biarkan sehingga kering dan masak.

5. Untuk menghidang, hiaskan dengan bawang goreng, kismis dan daun bawang.

DALCA


Bahan-Bahan:

600 gm daging

3 biji ubi kentang

5 batang kacang panjang

1 biji carrot1 cawan

kacang dhal.....rebus lembut

6 biji buah belimbing buluh

4 biji cili hijau

2 biji mangga muda

2 biji tomato

1 labu bawang besar

2 biji terung bulat putih atau biru

4 cawan santan

1 bungkus rempah kari daging..dibancuhkan dgn air asam jawa

4 ulas bawang merah ]

2 ulas bawang putih ]

hiriskan3 cm halia ]

1 sudu besar minyak sapi

3 sudu besar minyak

Garam secukup rasa

Cara memasaknya:

1. Potong daging 2.5 cm x 2.5 cm dan bersihkan.

2. Belah 4 kentang,tomato, bawang besar dan terung.

3. Potong kecil mangga muda.

4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.

5. Panaskan minyak sapi & minyak .

6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.

7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,

8. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.

9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.

10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.

11. Masukkan garam.

12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.

13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.

14. Siap untuk hidangan


AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng

Bahan untuk dikisar:

10 tangkai cili kering

5 tangkai cili merah

3 cm halia

3 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

2 btng serai

4 biji tomato

2 S/B tomato sos

kacang peas

bawang besar..potong gelang

minyak masak

Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.

2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.

3. Gaulkan hingga sebati dan rata.

4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.

Sesuai sangatla untuk majlis perkahwinan..lengkap packages..

NASI LEMAK KUKUS


Bahan-Bahan:

1 kg beras AAA [basuh n toskan]

1 liter santan [5 cawan santan]

3 helai daun pandan koyakkan dan simpul]

3 keping hirisan halia

3 ulas bwg merah [mayangkan]garam secukupnya

sedikit gula jika suka

Cara memasaknya:

1. Masukan semua bahan dlam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.

2. Pindahkan nasi kedalam kukusan berlubang dan kukuskan sehingga naik wap [30 minit]

3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-bahan:

250 gm ikan bilis [bersihkan dan buangkan kepala]

1 senduk cili kering mesin ]

3 labu bawang besar ] dimesin halus sket belacan ]

1 cawan air asam jawa

2 labu bawang besar..mayang kasar

garam

gula

minyak untuk tumis

Cara-cara memasaknya:

1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.

2. Masukkan air asam , ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.

3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendidih dan pekat dengan api perlahan

4. Bila dah naik minyak baru angkat.

Masa sekolah,aku selalu jual nasi lemak ni..cuma 'secret recipe' la..cuma aku ja tau mcm mana my nasi lemak terlaris di pasaran.

NASI ULAM [Versi Utara]


Bahan-Bahan:

600 gm nasi yang telah disejukkan

1 keping ikan talang

1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak]

40 gm bawang merah

3 helai daun mengkudu

1 tangkai daun selom

1 tangkai daun kesum

1 helai daun kunyit

3 helai daun kaduk

5 helai daun pegaga

5 helai daun ulam raja

3 helai daun selasih

1 batang serai

1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus]

1 sudu teh serbuk lada

Cara menyediakannya:

1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.

2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering.

3. Mayang bawang merah halus-halus.

4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan.

5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang.

6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam. Tambahan: Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.Boleh juga sebagai tambaha sediakan asam rebus keladi.

NASI AYAM DIET

Bahan-bahan:

1 ekor ayam [potong 2]

5 ulas bawang putih[ketuk]

2 inci halia[ketuk]

1 inci kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

2 biji buah pelaga

1 s/b kicap cair

4 tin susu

beras AAA 2 helai daun pandan[disimpulkan]

carrot[potong dadu]

Sayuran:

Daun salad

timun tomato daun sup & daun bawang[racik]

bawang goreng

garam secukupnya

Sos Cili 10 biji cili merah

2 ulas bawang putih

2 s/b Apple Cider Venigar atau jus limau

gula & garam secukupnya

Cara Memasaknya:

1. Rebuskan ayam dalam periuk besar supaya tenggelam dengan halia, b/putih, k/k/manis, b/lawang, b/cengkih dan b/pelaga.

2. Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.

3. Lumurkan kicap cair pada ayam dan bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 20 minit.

4. Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.

5. Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam & carrot dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.

6. Sediakan bahan cilli sos dan kisar. Rasakan masin & masam dan manisnya.

7. Sayur dipotong mengikut suka.

8. Ayam dipotong kecil.

9. Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup & bawang serta bawang goreng.

Aku pun nak share 'Ailynn Chicken Rice'..simple tp yummy

Bahan-bahan:

Beras (dah cuci)

Ayam

Halia

Bawang Putih & Merah

Serai

Cili Padi

Sos Tiram & Kicap

Minyak Bijan

Limau Kasturi

Timun

Cara memasak:Rebus ayam bersama halia,bawang merah,bawang putih,nak tambah kiub ayam or stok ayam pun ok..coz kita juz nak air rebusan tu je..garam,gula dan serbuk perasa mengikut citarasa

Keluarkan ayam,asingkan air rebusan dengan bahan-bahan tadi.Panaskan rice cooker,bila dah agak panas masukkan merjerin,tunggu hingga mengelegak,tumiskan serai dan bahan-bahan yang direbus bersama ayam tadi,itu klu nak jimat..kalau rajin boleh masukkan yang baru halia,bawang merah dan bawang putih,tumisla sekejap sampai ada bau..baru masukkan beras kita tadi..gaul smpi sebati..kemudian baru tuang air rebusan ayam utk masak nasinya.

Sosnya plak..senang je..tumis bwg putih dan halia dengan minyak masak.sehingga kekuningan masukan sos tiram,minyak bijan dan sedikit merjerin utk pekat kuah,nak pekat lagi tmbh la tepung jagung..dan tuang la kicap manis tadi..pandai2 la adjuz rasanya

Ladanya..hiris bawang putih,halia dan sedikit kulit kasturi secara mayang halus,perah kan kasturi,sedikit cuka,gula dan garam.rasanya misti masam,manis pedas.Ayam tadi tu..klu aku..aku goreng je..tp stakat garing je..

Sepanjang aku upload pic,isi resepi ni..selama itu lah perut aku asyik berbunyi..lapar..belum makan lagi ni..aku ada sedikit kesukaran nak dptkan pic-pic masakan..sape yang berminat sila la cuba..

Tuesday, February 24, 2009

All about 'Laksa'

Now..kita nak talk pasal laksa plak,lain negeri lain laksanya..berbeza bahan-bahan,rasa dan rupa..jadi check it out..yeah..

Laksa Sarawak

Bahan kisar:

1.Bawang Merah

2.Cili kering

3.Biji keras

4.Bawang putih

5.Serai

6.Kulit kayu manis

7.Lengkuas

8.Belacan

Bahan-bahan

1.Mee hoon
2.Udang
3.Ayam/stok ayam
4.Taugeh
5.Tauhu kering dan basah
6.Daun sup dan bawang
7.Bawang goreng
8.Telur rebus
9.Serai
10.Daun limau purut
11.Santan

Sambal
1.Cili padi
2.Bawang merah
3.Belacan
4.Gula
5.Limau Kasturi

Cara memasaknya:

Mula-mula rebuskan udang dan ayam,kemudian asingkan,tumiskan serai dan daun limau purut,masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau,kemudian masukkan air rebusan tersebut.Setelah sudah mendidih,masukkan santan dan gaul sebati.Perisakan dengan garam,gula dan serbuk perasa.Untuk makan pula,masukkan mee hoon yang telah dicelur,taugeh,udang,isi ayam yang telah dicarik-carikkan,tauhu kering,tauhu basah,telur rebus yang dibelah dua,daun sup dan daun bawang dalam mangkuk mengikut size pilihan anda dan boleh lah tuangkan kuah laksa tersebut.Untuk membangkitkan selera bolehlah dimakan bersama sambalnya.makin pedas makin sedap.
*terdapat juga mereka yang makan laksa sarawak ini dgn telur dadar.

Laksa Johor

Bahan-bahan

1.Ikan kembung yang direbus ,ambil isi dan kisar
2.Santan
3.Minyak masak
4.Air asam jawa
5.Daun Kesum yang dikisar halus
6.Udang kering yang direndam dan dikisar.

Bahan Kisar
1.Ketumbar yang ditumbuk halus
2.Serbuk jintan manis
3.Serbuk kari
4.Serbuk cili
5.Bawang Merah
6.Bawang putih
7.Lada hitam

Bahan Sampingan

1.Mee Laksa direbus sampai empuk
2.Kacang panjang dihiris halus
3.Taugeh
4.Daun Selom
5.Telur rebus
6.Timun yang dipotong nipis memanjang
7.Daun kesum
8.Cili merah
9.Sambal belacan
10.Bawang besar dan merah yang dihiris

Cara memasaknya:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga berbau harum dan terbit minyak,masukkan santan dan kacau perlahan-lahan.Masukkan isi ikan,udang kering dan air asam jawa,selang beberapa minit masukkan pula daun kesum.Kacau dan perasakan dengan gula,garam dan serbuk perasa.Biarkan ia mendidih seketika.Untuk makan..campurkan semua bahan-bahan sampingan dan tuangkan kuah laksa tersebut.Nikmatinya sewaktu masih panas..sungguh enak.

Laksam Kelantan

Bahan Laksam
1.Tepung Beras
2.Tepung gandum
3.Garam
4.Air

Bahan Kuah

1.Ikan kembung direbus dan ambil isi dan kisar
2.Santan
3.Asam Keping

Bahan Kisar

1.Bawang merah
2.Halia
3.Lada Hitam

Bahan Sampingan

1.Kacang panjang dicelur
2.Daun kesum
3.Cili Merah
4.Bawang Besar
5.Timun dihiris halus memanjang
6.Taugeh
7.Tangkai daun kesum yang dihiris halus
8.Sambal Belacan

Cara memasaknya:

Laksam

Kacau tepung beras bersama tepung gandum,garam dan air sehingga sebati,sapukan loyang berukuran 22cm dengan minyak,tuang bancuhan tepung membentuk lapisan nipis dan kukus 2 hingga 3 minit,angkat dan gulung ketika masih panas.Lakukan lagi sehingga adunan habis dan ketepikan

Kuahnya

Didihkan isi ikan,santan,bahan kisar dengan asam dan kacau sehingga sebati.Masukkan lada hitam dan garam,gula dan perasa jika mahu.Renehkan seketika dan sedia untuk dihidang.

Asam Laksa

Bahan-bahannya:
1.Air

2.Ikan Kembung

3.Asam Keping

4.Lengkuas

5.Daun Kesum

6.Bunga kantan

7.Pes udang/belacan

8.serbuk perasa

9.Mee laksa

Bahan Sampingan

1.Nenas
2.Timun
3.Bawang besar/salad yang dihiris
4.Limau kasturi
5.Hirisan bungan kantan
6.Telur rebus

Cara memasaknya:

Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak,asingkan ikan dan buangkan tulangnya dan siat isi ikan,tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan,cili,bawang merah,lengkuas,serai dan belacan dikisar bersama.Masukkan asam keping.Kemudian masukkan ke dalam periuk,dan barulah daun kesum dan kantan digaul bersama bahan yang dikisar tadi.Tambahkan garam,gula dan serbuk perasa.Biarkan seketika sehingga mendidih.Kemudian boleh dihidangkan dengan mee laksa dan campuran bahan sampingan.Lebih enak jika asam laksa ini pedas dan banyakkan hirisan bawang besar untuk membangkitkan kemanisan asli asam laksa.

Selamat Mencuba...

Monday, February 23, 2009

Hidangan Pertama






Untuk membuka hidangan jom masak dan makan ni.Aku nak share lah tentang satu tempat makan yang terdapat di area Sulaman,Kota Kinabalu Sabah.Tempat makan ni dikenali sebagai Salut Seafood.Menu utama ialah makanan laut yang terdiri daripada udang,ikan,ketam,sotong dan semua jenis kerang.Pelanggan boleh memilih sendiri menu masakan dan kuantiti makanan yang ingin dimakan.Terdapat pelbagai jenis masakan dari goreng,kukus,tumis dan sup.Harganya juga berpatutan.selain dari pemandangan yang menarik dan suasana sekitarnya sungguh tenang











Seterusnya nak tunjuk antara hidangan yang disediakan di sini..













Ini adalah sup jagung ketam atau crab corn sup.Bagi mangkuk begini mereka charge dengan harga RM12.90 sahaja.Cara untuk menyediakan sup ketam ini ialah:

Bahan-Bahannya ialah

1.Isi ketam (dalam 5-6 ekor ketam)
2.Bertih Jagung (yang boleh didapati pasar raya,sama ada dalam bungkusan plastik atau tin)
3.Cendawan Butang yang dihiris memanjang
4.Kuib Ayam-2 ketul,boleh digantikan dengan stok ayam.
5.Daun Bawang & Sup yang dimayang.
6.Bancuhan air tepung jagung..cukuplah hanya 2 sudu kecil tepung jagung.
7.Sebiji telur


Cara Penyediaan:
Sediakan satu periuk dengan 4 gelas air dan renehkan,tunggu sehingga mengelegak,kemudian masukkan isi ketam,tunggu seketika,kemudian masukkan cendawan yang dihiris bersama-sama dengan bertih jagung.Masukkan kuib ayam atau stok ayam mengikut selera,sedikit garam dan serbuk perasa jika mahu.Masukkan bancuhan air tepung jagung..dan gaul sehingga sebati.Kemudian matikan gas anda..barulah anda masukkan sebiji telur dan gaul..sehingga telur tadi sebati dalam sup anda.Barulah dihidangkan dengan menabur sedikit daun bawang,sup dan bawang goreng.Siaplah sup ketam anda.

Kalau masih tidak yakin untuk mencuba,terdapat pek Maggi segera yang anda boleh perolehi di pasar raya,cuma boleh diubah suai mengikut selera.
















Udang Masak Butter..
1.Udang Kertas-(terpulang kepada anda)
2.Mentega/Merjerin mengikut kuantiti udang dan selera
3.Nestum- 3 sudu besar.
4.Bawang Putih dicincang
5.Timun dan Salad sebagai hiasan
Cara memasaknya.
Tumis bawang putih yang dicincang halus sehingga kekuningan,masukkan udang sehingga bertukar warna kemerah-merahan,masukkan garam,serbuk perisa dan sedikit gula,matikan api.kemudian masukkan mentega atau merjerin dan gaul sebati.Kemudian taburkan nestum di atas hidangan yang sudah siap untuk dihidangkan.















Ikan masak kukus

1.Satu ekor ikan kerapu-terpulang pilihan anda
2.Cendawan butang yang dihiris panjang
3.Halia/Bawang Merah/Bawang Putih/Bawang Besar dihiris
4.Tauhu
5.Daun Bawang dipotong panjang
6.Sos tiram dan sedikit kicap

Cara memasaknya:
Sediakan sebiji loyang yang besar untuk memuatkan seekor ikan,taburkan hirisan halia,bawang merah,bawang putih dan bawang besar,taburkan juga cendawan butang yang dihiris.Bancuhkan sos tiram dan sedikit kicap manis dan tuang di atas adunan ikan tadi,tabur juga sedikit garam.Kemudian boleh la ikan tersebut dikukus,selama beberapa minit.Semasa dihidangkan bolehlah dicampurkan dengan tauhu dan hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.


Lala masak sos Thai
1.Lala
2.Sos Thai
3.Serai dimayang
4.Lengkuas/Halia/Bawang Merah dan Putih dihiris halus
5.Kacang tanah yang dikisar halus
6.Salad
7.Cili Merah
Cara Memasaknya:
Tumis Lengkuas,halia,bawang merah dan putih sehingga berbau harum,masukkan serai yang telah dimayang,tuang sos Thai ke dalam bahan yang telah ditumis sehingga mesra.Lala kemudiannya di masukkan ke dalam kuah tersebut diikuti dengan cili merah dan kacang tanah tadi.Perasakan dengan garam,gula dan serbuk perasa jika mahu.Bagi yang suka akan keaslian rasanya,bolehlah digantikan dengan sos ikan.Hiasan daun salad akan menaikkan selera kepada hidangan ini.
Selamat Mencuba!!!


Open:24 hours

Wah..lega rasanya aku dah buka warung makan aku sendiri..Yelah..walaupun masih dalam progress kan namun aku harap sangat warung ni akan dipenuhi mereka-mereka yang suka makan dan ingin belajar masak. Dalam warung ni,akan dihidangkan pelbagai jenis makanan terdiri dari nasi,mee,sup,kuih-muih,kek,minuman dan sebagainya.Bahkan turut menampilkan set-set yang lengkap untuk pilihan keluarga,perkahwinan dan juga majlis-majlis..Di sini juga,akan menghidangkan beraneka makanan tradisional daripada etnik-etnik di Malaysia..Bagi mereka yang ingin mengubah selera mencuba makanan antarabangsa anda pasti akan puas hati.
Jemput lah..kita makan-makan di sini !!!